Deelen en Diogenes

Breng me hier naartoe

Vliegveld Deelen was één van de grootste Duitse vliegvelden in Nederland. Iets verderop ligt Diogenes, een bunker van 40 bij 60 meter, ruim 16 meter hoog en muren van 3 tot 4 meter dik. Door de Duitsers gebruikt voor de luchtverdediging.

Vliegveld Deelen
Voor Duitsland was Nederland de frontlijn in de luchtverdediging van het "Reich". Groot-Brittannië werd uitvalsbasis voor grote aantallen geallieerde bommenwerpers, die van hieruit overdag en 's nachts doelen in Duitsland aanvielen. Als onderdeel van de luchtverdediging bouwden de Duitsers vanaf Denemarken tot aan Noord-Frankrijk een keten van radar, zoeklicht - en luchtafweerstellingen, gekoppeld aan vliegvelden waarop dag- en nachtjagers gestationeerd waren. Om die jachtvliegtuigen naar de te onderscheppen geallieerde bommenwerpers te leiden, werden commandocentrales aangelegd. In Nederland werd de commandocentrale van Jagddivision 3 bij het vliegveld Deelen gevestigd.

Commandocentrale Diogenes
De commandocentrale werd gehuisvest in een grote bunker (genaamd "Grossraumgefechtsstand Diogenes"), die tussen augustus 1942 en juli 1943 gebouwd werd op grond van het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Toen op 17 september 1944 de Britten bij Arnhem landden, hebben de Duitsers het interieur van de bunker vernield. Tegenwoordig is er in de bunker een depot van het Nationaal Archief gevestigd.

Lees meer Route in de buurt